Четверг, 18.04.2024, 09:05
Интересные статьи на все тематики
Главная Регистрация Вход
Приветствую Вас, Гость · RSS
Меню сайта
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
 Блог
Главная » 2017 » Май » 25 » Як вибрати каву в зернах?
23:35
Як вибрати каву в зернах?

Здрастуйте, шановні читачі блогу розумного покупця! Так як в нашій країні (і не тільки) кавоманів хоч відбавляй, сподіваюся, що стаття про те, як вибрати каву в зернах буде вам цікава і хоч частково відкриє завісу в таємничий і в теж час захоплюючий світ кави. До речі, публікація про особливості та «перипетії» вибору розчинної кави знаходиться тут, так що, якщо ви віддаєте перевагу саме такий вид кави – вам туди! :-)

Незалежно від того, купуєте ви зерновий kimbo кави в супермаркеті або прямуєте в спеціалізований магазин, перед вами стоїть кілька проблем, які потребують вирішення: купаж кави (у разі, якщо віддаєте перевагу 100% арабіку – питання знімається), країна-виробник і обжарювання.

Вибираємо кави в зернах: увага на купаж!
Купаж, який по праву можна назвати мистецтвом, передбачає змішування декількох сортів кави або навіть різновидів. Примітно: чим контрастніше смакові властивості сортів, тим смачніше напій. І так, існують наступні види купажу:

— комбінації арабіки: часто відбувається змішування різновидів одного сорту, вирощених в різних географічних широтах (країнах). Найвідомішою вважається суміш «mocha-java», яка проводиться з азіатського і африканського сортів арабіки. На жаль, недобросовісні виробники під виглядом арабіки підмішують більш дешеву робусту, присутність якої, звичайно ж, не вказують на етикетці. Зрозуміти, що вона в купажі можуть лише справжні гурмани, які вловлюють будь-які зміни в нотах і тонах улюбленого напою;
Замовляйте каву дешевше тут: заказать зерновой кофе.

— арабіка + робуста: останню практично ніколи не використовують як моносорт і найчастіше використовують саме в такому поєднанні. Що стосується співвідношення цих двох сортів, від якого багато в чому залежить майбутня смакова палітра напою, то сучасні магазини чи супермаркети можуть запропонувати наступні варіанти: 90/10, 80/20, 70/30. Наприклад, перший варіант використовують для приготування класичного італійського еспрессо з «довгограючою» апетитною пінкою; другий – для приготування латте, капучіно, тобто напоїв, в які додають молоко, третій – у вигляді своєї дешевизни використовується в кафе або закладах швидкого харчування;

— арабіка + робуста + ліберіка: правди заради, варто відзначити, що ліберіку використовують вкрай рідко адже, незважаючи на те, що вона володіє дуже тонким ароматом, в смаку жахливо гірчить.

Як вибрати каву в зернах підкаже і маркування з країною-производительницей напою. Якщо коротко, то можна виділити наступні смакові характеристики кави в залежності від «географії»:

— Індія, острови Тихого океану – кава має складний смак, в якому поряд з м'якістю і бархатистістю, присутня легка терпкість;

— Острови Карибського моря – кислинка в смаку ледь уловима, а ось солодкий післясмак відчути не складе праці. Найкращим буде кава виробників з Домінікани, Ямайка, Пуерто Ріко і Куби;

— Центральна Америка, Колумбія – кави з цих регіонів відрізняється легкою кислотністю, а тому основою для еспресо бути не може;

— Бразилія – напій володіє сильним, яскраво вираженим ароматом і солодкуватим присмаком. Гірчинка в ньому відсутній у зв'язку з проходженням зернами сухої обробки;

— Ємен, Східна Африка – найвідоміший представник з тих далеких країв популярний нині сорт мокко (або мокко), що володіє м'яким смаком, в якому чітко помітні фруктові нотки. До речі, в напої вони з'являються за рахунок фруктових садів, якими кавові плантації оточені з усіх боків.

Ну і останній пункт нашого списку – це обсмажування, яка буває наступних видів:

— легка: для обжарювання зерен такий характерна трохи водяниста консистенція і кислуватий смак; майбутній напій буде особливо хороший, якщо ви додасте трохи молока або вершків;

— середня (американська, регулярна): при невисокій температурі зерна обсмажуються досить довго, за рахунок чого з'являються сильний аромат і гіркота в присмаку;

— віденська обжарювання: різновид середнього обжарювання, характерною ознакою якої є темно-коричневі плями на поверхні зерен. Смак гіркуватий, але аромат просто чудовий!

— сильна (французька, іспанська): під впливом високих температур із зерен виділяється ще більше масла, а значить, смак стає ще більш гірким. Також відомі такі різновиди сильної обжарювання як континентальна, при якій відбувається подвійне сильне обсмаження та італійська, при якій обсмажування відбувається «на грані фолу», тобто при вкрай високій температурі.

Як вибрати каву в зернах розібралися, проте наостанок хочу застерегти: погано, якщо в упаковці «борсаються» дрібні шматочки або половинки зерен! Пошкодження зерна може погано позначитися на смак кави! І ще, якщо ви не використовуєте зерна протягом тижня, а їх помел в плині декількох днів – помістіть їх в холодильник, тільки так можна зберегти властивості зерен.

Просмотров: 620 | Добавил: 329 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Вход на сайт
Поиск
Календарь
«  Май 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архив записей
Конструктор сайтов - uCoz