Вторник, 21.11.2017, 15:01
Интересные статьи на все тематики
Главная Регистрация Вход
Приветствую Вас, Гость · RSS
Меню сайта
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
 Блог
Главная » 2017 » Март » 2 » Лікувальні властивості горобини звичайної
22:56
Лікувальні властивості горобини звичайної

Сьогодні, проходячи алеєю, засадженої різними листяними породами, з прикрістю зауважив на землі численні ягоди горобини. Врожай у цьому році незвичайний, але засмучує те, що птахи – надзвичайно рано до нас прилетіли омелюхи – дуже недбало ставляться до дозрілим ягодам – наклевывают і повністю не з'їдають, кидаючи їх на землю. Обсипаються і поруч розташовані плоди. А адже поки тільки середина осені. Попереду зима з її морозами, з'являються прогнози невтішні, синоптики кажуть, що буде досить холодно. Ягоди горобини дуже придалися б птахам з холодні дні, адже вони можуть довго триматися на гілках. Але птахам не властиво дбати про майбутнє, як, наприклад, білків, запасаючих плоди, гриби і горіхи на зиму, – птахи зараз безтурботно радіють багатому врожаю.

Але люди можуть запасти для себе ягоди цього красивого і поки ще поширеного в наших садах, лісах рослини. Для чого можуть знадобитися плоди горобини? І що корисного може бути в квітках та ягоди цієї рослини?

Горобина звичайна (Sorbus aucuparia) – це чагарник або дерево висотою від 3 до 15-20 метрів. Це рослина в нашій країні поширена майже по всій європейській частині, в Сибіру. Воно проникає навіть у деякі північні райони, тому, що зимостійка. Його можна зустріти на узліссях і околицях лісів, по берегах річок, або ж на схилах гір, тому що воно ще і посухостійка.

Замовити саженці плодовитих дерев можна на сайті.

РябинаРябина виділяється серед інших листяних дерев і чагарників своїм листям – вони у неї чергові, непарноперисті – на гнучкому, міцному черешку довжиною до 20 см, розміщені супротивно більше десяти довгастих листочків – навесні і влітку зелені (зісподу – сірувато-сизих), а восени вони червоніють. У горобини красиві, помітні здалеку суцвіття – густий щиток з безліччю дрібних білих квіток. Але наближатися до них і нюхати квітуче суцвіття не варто: аромат може розчарувати – він не дуже приємний гіркуватий.

Цвіте горобина в травні – червні, а до осені формуються і дозрівають численні дрібні плоди, зібрані в грона – вони кулясті, трохи своєю формою нагадують маленькі яблука. До моменту дозрівання в кінці серпня – початку вересня ягоди набувають червоно-помаранчевий колір. На смак плоди гіркуваті з терпким присмаком. Після того, як вони потраплять під заморозки, гіркота в них зменшується. Ці ягоди охоче поїдають багато птиці, особливо ті, що залишаються у нас зимувати. Що ж вони знаходять?

Дослідження показали, що в плодах горобини міститься дуже багато корисних речовин, причому корисних не тільки птахам, але і людям. Наприклад, у них високий вміст вітаміну С (до 100 мг на 100 г), каротин (до 15 мг), є вітаміни В2, К, Тобто В них також имеютя цукру ( переважно фруктоза), яблучна, лимонна, винна, фолієва, янтарна, щавлева, сорбінова кислоти. Адже відомо, що сорбінова кислота володіє бактеріостатичною дією. Вона затримує ріст бактерій і пліснявих грибів.

Знайдені у плодах дубильні і пектинові речовини, амінокислоти, ефірні олії, фенольні сполуки, у тому числі антоціани і багато інші корисні речовини.

З незапам'ятних часів плоди горобини звичайної використовували в лікувальних цілях. Офіційна медицина застосовує їх зараз в основному як полівітамінний засіб, а також як цінна сировина, що містить каротин.

РябинаЗаготовка сировини. Для отримання лікарської сировини заготовляють дозрілі ягоди горобини. Їх знімають з дерев або чагарників в серпні або вересні (в залежності від місцевості та погодних умов сезону), відокремлюють від плодоніжок і гілочок і сушать, розстеливши тонким шаром на тканині в провітрюваних приміщеннях, якщо стоїть суха тепла погода, або в сушарках при температурі +40...+60°С. Суху сировину рекомендується зберігати в паперових пакетах або мішках, берегти від вологи. Воно зберігає корисні властивості до двох років. В аптеках сушені ягоди горобини продаються розфасованими в пакети від 30 до 100 р.

В аптечній анотації до цієї лікарської сировини написано: сприяє підвищенню секреторної функції шлунка та виділення жовчі, зв'язуванню і виведенню токсинів і зайвих вуглеводів. Володіє також діуретичними, гіпотензивними властивостями Надає загальнозміцнюючу дію на організм. Показання до застосування: профілактика гіпо - та авітамінозів.

Для лікувальних цілей кожен бажаючий може також заморожувати ягоди горобини в холодильнику, а при необхідності використовувати їх за призначенням.

Для того щоб завжди мати це лікувальний засіб під рукою, можна висадити одну-дві рослини горобини звичайної у своєму саду або на дачній ділянці. Крім того, що вони забезпечать вас своїми плодами, вони також прикрасять ділянку. Горобина дуже красива навесні під час цвітіння, але незвичайно красиво виглядає вона на тлі блакитного осіннього неба, обвішана яскравими гронами своїх плодів.

В аптеках можна зустріти і сироп із плодів горобини звичайної.

РябинаВ народній медицині горобиновий сироп (1 кг ягід на 0,6 кг цукру) застосовують при лікуванні поліартриту і захворювань сечовидільної системи, у тому числі і для виведення піску з нирок, при каменях у нирках, сечовому міхурі, а ще при порушенні сольового обміну.

Взагалі в народній медицині використання препаратів з горобини звичайної надзвичайно широке. В ній використовують не тільки плоди цієї рослини, але і його квітки, а також кору. Препарати горобини використовуються як вітамінний, діуретичну, проносне, протидизентерійний засіб. Застосовуються при гастритах з пониженою кислотністю шлункового соку, геморої, хворобах нирок, печінки, атеросклерозі, кровотечах; відвар (всередину) – при гіповітамінозах (вітамінної недостатності), загальної слабкості.

Сік горобини – при недокрів'ї, астенії, подагрі, геморої, зниженій кислотності шлункового соку, гастриті. Сушені плоди добре допомагають при проносах.

Відвар плодів горобини звичайної

Для його приготування 1 столову ложку сухих подрібнених плодів горобини заливають 300 мл води і кип'ятять 10 хвилин. Потім, обгорнувши, настоюють одну годину в закритому посуді в теплому місці. Після цього віджимають сировину, рідину проціджують. Отриманий відвар п'ють рівними порціями три рази в день до їжі при авітамінозі, недокрів'ї, цукровому діабеті, клімаксі, після радіаційного впливу.

Вітамінний чай з плодами горобини та шипшини

Для його отримання треба плоди горобини і шипшини змішати в рівних частинах. Потім 1 столову ложку отриманої суміші залити половиною літра окропу і настоювати 30 хвилин, потім процідити. Пити такий чай по одній склянці три рази в день при атеросклерозі, весняних авітамінозах, при тривало протікаючих виснажливих хвороб. Для зручності такий чай можна заварювати в термосі.

Горобиновий сік лікує

Сік зі свіжих плодів приймають по 1 чайній ложці 4 рази на день за півгодини до їди при зниженій кислотності шлункового соку. Дозування потрібно строго дотримуватися. Також народні цілителі рекомендують його при холециститі, авітамінозі.

Свіжий сік застосовують також зовнішньо, ним лікують папіломи і бородавки.

Горобинова лікувальна настоянка

Для її отримання 200 г плодів горобини звичайної заливають літром горілки. Наполягають в темному місці два тижні. Потім рідину проціджують.

Приймають настоянку маленькими дозами – по 1 чайній ложці три рази в день. Зберігають настойку в темному і прохолодному місці. Використовують як лікувальний і профілактичний засіб.

Протипоказання

Не можна вживати плоди горобини звичайної при схильності до підвищеного згортання крові, тромбоутворення та при тромбофлебіті, а також при виразковій хвороби і гастритах з підвищеною кислотністю.

І, звичайно ж, консультація з лікарем ніколи не завадить.

Просмотров: 162 | Добавил: 329 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2017
Вход на сайт
Поиск
Календарь
«  Март 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архив записей
Конструктор сайтов - uCoz